Telemarksforskning (logo)
NASJONALT FORSKNINGSINSTITUTT med regional forankring og internasjonal relevans 

Norsk kulturindeks 2015

 

Hvert år tar Telemarksforsking tempen på norsk kulturliv ved å måle kulturbruk og kulturaktivitet i norske kommuner, fylker og regioner. Hvor bor det flest kunstnere, hvem har det mest omfattende kinotilbudet, hvor finner vi flest aktive biblioteklånere og hvem har den største koraktiviteten? Dette, og mye mer, forsøker Norsk kulturindeks å svare på.

Årets indeks er utvidet på flere områder, med nye indikatorer i kategoriene konserter og frivillighet. Likevel er topplista relativt stabil. Vi finner fem nye kommuner blant de øverste 20 i år.

På andreplass finner vi Ål i Hallingdal. Ål har klatret to plasser scorer også jevnt over godt, msed et lite unntak for museum og frivillighet. Ål scorer best i kategorien kulturarbeidere og sentrale tildelinger. På tredjeplassen finner vi Nord-Aurdal kommune i Oppland. Kommunen scorer godt i mange kategorier, særlig kulturarbeidere. Fjerdeplassen går til Gloppen og femteplassen går til Vadsø.

Av større kommuner finner vi Lillehammer (6.), Molde (8.), Hamar (9.), Trondheim (10.), Stavanger (11.), Kristiansand (12.), Harstad (13) og Bergen (16.)

For fjerde år på rad havner Sør-Trøndelag på toppen av fylkesindeksen. Fylket har klatret to plasser i museumskategorien og falt to plasser i DKS-kategorien. På andre plass finner vi Troms som har klatret fra en fjerdeplass i fjor. Særlig i kategorien frivillighet har de klatret etter at nye indikatorer ble innført. På tredje plass finner vi Oslo som har falt en plass fra i fjor.

 Last ned den nasjonale rapporten til høyre på denne siden.