Forfatter:
Sondre Groven og Hanna Nyborg Storm
Notat:
51 - 2017
Utgitt:
2017
Oppdragsgiver:
Regionrådet for Kongsvingerregionen
Fagområde:
Kommunal- og velferdsforsking
Prosjektnr.:
20171170
Prosjektleder:
Sondre Groven
Pris, kr:
150 - Bestill trykt rapport
ISBN/ISSN:
978-82-336-0102-7/1891-053X
Kongsvingerregionen står overfor et veivalg i forbindelse med regionreformen: Viken eller Innlandet? I en ny utredning fra Telemarksforsking anbefaler vi at Kongsvingerregionen å velge Innlandsalternativet. Forutsetningene for politisk innflytelse, næringsstrukturen og utfordringer knyttet til befolkningsutviklingen er blant argumentene for å forbli en del av Innlandet.
På oppdrag fra Regionrådet for Kongsvinger har Telemarksforsking i forbindelse med den pågående regionreformen gjennomført en utredning om regiontilhørighet. Utredningen har omhandlet veivalget Kongsvingerregionen ønsker å ta. Dette går enten i retning av Viken-regionen, som fra før består av Østfold, Buskerud og Akershus, eller følge med resten av Hedmark sammen med Oppland til den nye Innlandsregionen. Problemstillingene for utredningen spenner over flere temaer, som blant annet næringsliv, infrastruktur, politisk innflytelse og tilhørighet, og identitet.
Det finnes gode argumenter for begge alternativene. Utbygd infrastruktur og hvor innbyggerne reiser for å benytte for eksempel kulturtilbud peker i retning Viken. I tillegg er det flere av næringsaktørene Telemarksforsking snakket med som ønsker seg Viken. Andre næringsaktører mener at fylkesgrensene har mindre betydning.
Forutsetningene
for politisk innflytelse vurderes imidlertid som mindre i Viken. Dette
kommer blant annet av at eventuelle politikere fra Kongsvingerregionen
vil representere en mindre andel av befolkningen i et Viken-alternativ
enn i Innlandet, noe som påvirker deres politiske tyngde, innflytelse og
politiske representasjon.
Andre argumenter for Innlands-alternativet er at næringsstrukturen i Kongsvingerregionen i større grad sammenfaller med Oppland, og dermed gir bedre bedre forutsetninger for felles satsningsområder, samt at utfordringer knyttet til befolkningsutviklingen er mer sammenfallende mellom Kongsvingerregionen og Innlandet enn med Viken.
Som det kommer frem, er det gode argumenter for begge de alternative regionsvalgene. Etter en samlet vurdering, anbefaler Telemarksforsking at Kongsvingerregionen forblir i Innlandet.
Prosjektleder har vært Sondre Groven.