Trøndelag ble nytt fylke fra 1.1.2018, og erfaringene fra sammenslåingsprosessen vil være til nytte for andre fylker som nå er i tilsvarende prosesser.
19.10.2018
Telemarksforsking har i samarbeid med Deloitte kartlagt erfaringer fra sammenslåingen av Trøndelagsfylkene på oppdrag fra KS og KMD. -Trøndelagsfylkene har gjort seg mange erfaringer som vil ha stor overføringsverdi til andre, sier seniorforsker Bent A. Brandtzæg, som har vært prosjektleder for utredningsarbeidet. Dette gjelder både i forhold til organisering av sammenslåingsprosessen og arbeidet med å organisere og tilrettelegge for arbeidet i det nye fylket, både administrativt og politisk. I arbeidet med å hente ut erfaringer fra sammenslåingsprosessen er det sett spesielt på disse temaene: erfaringer med overgangsfasen (oppstart og drift av det nye fylket), informasjon og kommunikasjon, HR, IKT, økonomi, samfunnsutviklerrollen og felles kulturbygning.
Kartleggingsrapporten avsluttes med de 20 viktigste erfaringene og rådene fra i prosessen i Trøndelag. På et erfaringsseminar for nye fylkeskommuner som ble holdt på Gardermoen 15. og 16. oktober, ble Brandtzæg bedt om prioritere de fem viktigste rådene, og han valgte seg disse:
Bred medvirkning, likeverdig deltakelse, god informasjon og forutsigbarhet
Tilstrekkelig frikjøp av tillitsvalgte og hovedverneombud
Nok tid og ressurser til IKT-arbeidet og implementering av systemer og rutiner i sluttfasen
Oppstart av arbeidet med regionale planer i sammenslåingsprosessen for å ta et grep om samfunnsutviklerrollen
God oversikt over hva som må være på pass til sammenslåingstidspunktet og hva som kan vente til etterpå